Liya isminin Anlamı Nedir Liya Kuranda Geçiyor mu Caiz Midir

İçindekiler

Her isim anlamları yazılarımızda, çocuğa konulacak isimlerin anlamına, manasına ve kökenine bakılmasına çok dikkat edilmesi gerektiğini bu yazımızda daha iyi anlaşılacak. Hiç bir ilmi bilgisi olmayan tek bir Arapça kelime dahi bilmeyen haber sitelerin ve isim anlamları adı altında açılmış sitelerin de ne kadar asılsız yalan haberler yaptıklarına tanık olacaksınız. İşte bunlardan biri de "Liya" ismi!

Liya isminin anlamı Nedir?

Liya isminin anlamı öyle internet isim sözlüklerinde anlatıldığı gibi "Sabrın en güzeli" manasın da değildir Arapça bir kelime de değildir. Liya ismi genel olarak en fazla Avrupa'da kullanılan ve kökeni İbranice olan bir isimdir.

liya isminin anlamı

İbranice de Liya isminin anlamı da "Ben Tanrı'yla birlikteyim" Burada Tanrı derken Yahudilerin tanrısı kastedilmektedir. Özellikle Hindistan da ve Avrupa ülkelerinde kız çocuklarına liya ismi yaygın olarak konulmaktadır. İngilizcede ise Liya, Leah ve Lia şeklinde çocuklara isim olarak verilmektedir.

Liya aynı zamanda İsrail'in popüler danslarından!

Kanıt olarak Liya isimli bir kaç yabancı ünlüler

Tong Liya: ( Çin Dizi sinema oyuncusu)

Liya Kebede: ( Etopya Kadın model, aktris)

Liya Geraskina: (Rus yazar)

Ayrıca google görsel aramalara "Liya Linkedin" yazdığınızda binlerce aynı ismi taşıyan kişileri görebilirsiniz.

Liya İsmi Kuranda Hangi Ayette Geçiyor?

Kur'an-ı Kerim'de liya kelimesi bitişik olarak değil "Li ya" şeklinde Zariyat Suresi 56. Ayetinde geçer.

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

Zariyat Suresi 56. ayet Arapça latin harflerle şu şekildedir. "Ve mâ halaktul cinne vel inse illâ li ya'budûni"

Anlamı:

Ve ben, insanları ve cinleri (başka bir şey için değil, sadece) Bana kul olsunlar diye yarattım.

İbni Abbas tefsirinde ise şöyledir;

"Ben cinleri ve insanları Ancak Beni bilsinler ve tanısınlar diye yarattım."

Şimdi burada Liya değil "li ya'budûni" şeklinde geçer ve "Bana Kulluk(ibadet)" anlamlarına gelmektedir. Nasıl oluyor da sözde büyük haber siteleri ve isim anlamları adlı internet siteleri "sabrın en güzeli" anlamı verilebiliyor?

Liya ismi caiz midir çocuğa konur mu (fetva)

Liya İbranice kökenli "Ben tanrıyla birlikteyim" anlamına gelen dinimizde kesinlikle caiz olmayan bir mana ifade ettiğinden bu isim konulamaz.

Peki konulursa ne olur?

Çocuklara az bilindik, kulağa hoş gelen havalı isimlerle çocuk üzerinden ego tatmin edilmemelidir. Çocukların anne - baba üzerinde hakları vardır, bunlardan biride güzel isim koymaktır. Hadis-i şeriflerde buyruluyor ki:

"Çocuğa güzel isim vermek, dinini öğretmek ve vakti gelince evlendirmek, evladın babası üzerindeki haklarındandır."[Ebu Nuaym]

"Kıyamette, babanızın ismi ile beraber (Mesela Ali oğlu Emin, veya Ali kızı Emine diye) çağrılacaksınız. O halde isminiz güzel olsun!" [Ebu Davud]

Allah katında isimlerin önemi o kadar çoktur ki cehennemden ilk çıkacaklar peygamber isimlerini taşıyanlar olacaktır. Şayet çocuğa verilen isim kötü manaya geliyor ise çocuk ismini koyandan mahşer halkı önünde mutlak davacı olacaktır. Bu nedenle isim anlamlarına çok dikkat edilmelidir.

Yorum Gönder