Miray İsminin Anlamı Nedir? Kuranda Geçiyor mu Caiz Midir
Miray isminin anlamı nedir? Kuranda geçiyor mu caiz midir sorusuna geçmeden önce isimlerin dini açıdan ne kadar önemi olduğunu bilmenizde fayda vardır. Çocuğa konacak isimden mahşer gününde anne baba mutlak sorumlu olacaktır. Şayet ismi kötü manaya geliyorsa, çocuk ismini koyandan mahşer halkı önünde davacı olacaktır.
İsim Anlamları Sitelerine Dikkat!
Özellikle isim anlamları adı altında açılan sitelere çok dikkat edilmesi gerektiğini her isim anlamları yazılarımızda anlatmaya çalışıyoruz. Bu kişiler sırf reklam tıklatma uğruna hiç bir ilmi bilgisi olmayan kişilerin açtıkları uydurma isim anlamları siteleridir.
Miray İsminin Anlamı Nedir?
Türk Dil Kurumu sözlük anlamında (TDK) "Ay gibi ışık saçan bey" anlamlarına geldiği şeklinde geçmektedir. Miray; Öyle anlatıldığı gibi "Ayın ilk günleri, yılın ilk aylarında doğan, güneş ve ay gibi parlayan" anlamlarına sahip değildir. Gerçekte Miray Farsça kökenli bir kelimedir ve Farsçada "Mir"amir, bey anlamına gelir.
Yani Farsçada Miray Mir - Ay kelimelerinden oluşur ve anlamı "Ay gibi parlak amir, ay gibi parlak bey" anlamlarına gelir. Miray ismi aslında kız çocuklarına değilde erkek çocuklarına yakışır. Nasıl ki; Osmanlı dönemlerinde albay rütbesine Miralay (Alaybeyi) denilirdi işte burada Miray ismi erkek çocuğuna verilmesi daha uygun düşmektedir.
Ayrıca bakınız: Miralay Nedir?
Miray İsmi Kuranda Geçiyor mu Caiz midir?
Miray ismi yukarıda belirtiğimiz gibi Farsça kökenli bir kelimedir ve Kuranı kerimde geçmemektedir. Çocuğa Miray ismi verilmesinde anlam bakımından bir sakınca görülmemektedir. Yinede bu isim yerine Muhammed isminin konulması yerinde olacaktır. Her peygamber, kendi isminden olanlar, her âlim ve evliya da, kendi isminden olanlara şefaat edecektir. Güzel ismin bu yönden de önemi vardır.
Hadis-i şeriflerde buyruldu ki:
(Allah indinde en güzel olan isimler, Abdullah, Abdurrahmandır.) [Müslim]
(Üç oğlu olup da, birine adımı vermeyen, cahillik etmiş olur.) [Taberânî]
(Allahü teâlâ buyurur ki: İsmi, Muhammed, Mahmud,Ahmed gibi Habibimin isminden olan mümine azap etmekten haya ederim.) [R. Nasihin]
(Bir evde bir, iki veya üç tane Muhammed ismi olmasını çok güzeldir.)[İbni Sâd]
(Oğlunun adını Muhammed koyan, çocuğu ile cennetlik olur.) [A. Rufai]
(Muhammed isimli çocuğa her yerde ikram edin, onu aşağılamayın.) [Hatîb]
(Muhammed isimli kimseyi hakîr görmeyin, onu mahrum etmeyin! Onun bulunduğu bir evde, bir yerde bereket vardır.) [Deylemî]
İbni Abbas hazretleri, (Kıyamette, "Adı Muhammed olan müminler gelsin" denilir, hepsi cennete götürülür) buyurmaktadır. (zevahir/hedcen)
Peygamberimiz yaşamında bir çok çocuk yaşlı genç hatta hanımlarından birinin isimlerini de ve yine kölesi olan Hz.Enesin adını da değiştirmiştir. Peygamberimiz yine doğa ismi taşıyan dağ tepe ırmak nehir eşya kaya ve herhangi bir hayvan Gibi isimleri de kesinlikle yasaklamış ve koymamamız gerektiğini emretmiştir.
Yorum Gönder