Kloroform Nedir? Nasıl Kullanılır Özellikleri Nelerdir?

İçindekiler
Anestezik (uyuşturucu) özelliğine sahip kloroform uzun süre kullanıldığında komaya hatta ölüme neden olan kloroform nedir? Kloroform nerede satılır nasıl kullanılır? Başlıca Kloroform özellikleri nelerdir? Kloroform hakkında merak edilen tüm sorular kısaca haberimizde.

Kloroform kullanımında tecrübeli değilseniz, mutlaka uzman kişilerden yardım alın.

Kloroform Nedir Kısaca

Kloroform (chloroform), anestezik (uyuşturucu) etkisi olan bir kimyevi maddedir. Kimyasal formülü CHCl3 olup, triklormetan da denir. Ağır, renksiz bir sıvı olup 61 °C'de kaynar. Yoğunluğu 1,48 g/cm³'tür. Kolay buharlaşır. Yağları çözer, kimyasal işlemlerde çok kullanılır.

Renksiz, tatlı kokulu bir sıvıdır ve yanıcı değildir. Anestetik etkisi dietil eterden 5 defa kuvvetlidir, ancak toksik etkisi de yüksektir. Alev mevcudiyetinde toksik bir gaz olan fosgene dönüşür.
Kloroform Özellikleri Nelerdir
Uyuşturucu etkisi yüksek olduğundan düşük konsantrasyonlarda kullanılır. Öldürücü dozu ile uyuşturucu dozu arasında büyük bir fark yoktur. Keza kloroformun, kan basıncını düşürmek, kalp ritmini bozmak, deri ve mukozaya zarar vermek gibi etkileri vardır.

Uzun süre kloroform kullanmak komaya hatta ölüme de neden olabilir. Özellikle kalp ve karaciğer üzerinde zararlı yan etkileri vardır. Bu nedenle insanlarda anestetik olarak nadiren kullanılmaktadır.

Kloroform Nerede Kullanılır

En yaygın boya ve yapıştırıcı olmak üzere, eczacılık, spor yaralanmalarında ve daha birçok endüstriyel ürün üretimlerinde ana hammadde veya yardımcı hammadde olarak kullanılır. Ayrıca iyi bir çözücüdür, araba far temizliğinde kloroform kullanılmaktadır.

Kloroform, tarım alanında ise, FUNGUSİT,İNSEKTİSİD ve HERBİSİTLERLE ilgili tarımsal ilaçlar üretilirken, etken maddeler için çözücü ve taşıyıcı ajan olarak kullanılır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Kloroform, anestezik (uyuşturucu) etkisi olan bir kimyasal maddedir. Uzun süre kloroform kullanmak, komaya hatta ölüme de neden olabilir. Bu nedenle kullanırken kesinlikle fazla soluma maya çalışın ve işiniz bitince kapağını hemen kapatın yoğun buharı bayıltır.

Yorum Gönder