Jinda Ne Demek Jinda ismi Kuranda geçiyor mu caiz midir

İçindekiler

Çocuğa konan isim hem bu dünyada hemde ahiret hayatında geçerlidir. Mahşer gününde çocuğunuzun sizden davacı olmaması için, çocuğunuza koyacağınız isime çok dikkat ediniz. Sırf kulağa hoş geliyor diye çocuğa anlamsız veya anlamı kötü manaya gelen isimleri koymayın.

Din işi mantık işi değil ilim işidir, bu nedenle özellikle isim anlamları adı altında açılan internet sitelerine dikkat ediniz. Çocuğunuza vereceğiniz ismin anlamını mutlaka ilim ehline danışarak verin.

Jinda ismi Kuranda geçiyor mu caiz midir

Jinda isminin kökeni ve anlamı nedir?

Jinda Arapça bir kelime değildir, Kuranı Kerimde'de geçmez. Jinda; Kürtçe kökenli bir kelimedir ve Türkçe anlamı "Yaşam veren, canlandıran, eylem" anlamlarına gelmektedir.

Jinda İsmi Çocuğa Konur mu? Caiz Midir?

Jinda isminin anlamı "yaşam veren, canlandıran" olma hasebiyle çocuğa bu isim konmaz ve caiz de değildir. Yaşamı'da hayatıda ancak ve ancak Allah (c.c) verebilir.

Çocuğa konacak isim illa Kuranda geçecek diye bir kural yoktur.Kökeni ister Arapça, olsun ister Türkçe, Kürtçe vs olsun bunların Allah katında hiç bir önemi yoktur, önemli olan İslama uygun, manasının güzel olmasıdır.

Ayrıca oku: Menese isni anlamı nedir?

Peygamber efendimiz (s.a.v) yaşamında bir çok çocuğun, gencin, yaşlının isimlerini değiştirmiştir. Rasulûllah efendimiz kölesi Hz. Enes'in adını ve hatta hanımlarından birinin isimlerini değiştirmiş ve şöyle buyurmuştur.

"Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız, Öyleyse isimlerinizi güzel yapın."

Bu çağrılma işi Allah'ın görevlendirdiği bir Melek tarafından Allah'ın izni ile yapılacaktır. İsmi kötü manaya gelen çocuk mahşer halkı önünde çok utanacak ve ismi koyandan mutlak davacı olacaktır.

İslam dininde ismin önemini anlatan bir çok hadis-i şerifler vardır, bunlardan en güzel örnek şudur.

Allahü teâlâ buyurur ki; "İsmi, Muhammed, Mahmud, Ahmed gibi Habibimin isminden olan mümine azap etmekten haya ederim" (R. Nasihin)

Bu nedenle kız çocuklarını Peygamber efendimiz (s.a.v) kızlarının veya Allah dostlarının kızlarının adlarını verin. Ve yine erkek çocuklarında mutlaka Muhammed, Mahmud, Ahmed, Abdullah, Abdurrahman isimlerini koyun.

Yorum Gönder