Telomer Ne Demek? Tedavisi Testi Nedir Nasıl Yapılır

İçindekiler

Telomer nedir ne demektir? Telomer tedavisi ve testi nasıl yapılır kısaca haberimizde.

Kısaca Telomer Nedir?

Telomer her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır. Örneğin ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benzerler. Vücuttaki tüm hücrelerdeki DNA sarmallarının ucunda bulunurlar. Her hücrede 23 kromozom çifti olduğundan, her hücrenin 92 telomeri vardır.

Hücrenin ve organizmaların yaşlanmasını tetikleyen bir yapı taşı olan telomer, kromozomların en uç kısımlarına verilen addır. Bilim adamlarına göre, telomeri kısa olan kişilerin yaşam süreside kısa olmaktadır.

Ayrıca bakınız: Anksiyete bozukluğu nedir?

Hücrenin her bölünmesinde telomerik uçlardan bir miktar DNA kaybedilir ve hücre yaşlandıkça telomerler kısalır. Telomerler kısaldıkça hücrelerin bölünmesi zorlaşır, yenilenemeyen hücreler ölür. Bu da, yaşlanma ve yaşlanmaya bağlı hastalıkların ortaya çıkması demek.

telomer tedavisi

Telomer Testi Nasıl Yapılır

Telomer testi kan alınarak yapılır ve test sonuçları 15 gün içerisinde rapor şeklinde sunulur. Haricinde telomer testi yapılmamaktadır.

Telomer uzunluğu onarımı ve beslenme etkileri nelerdir

Hücrelerin insanı genç ve sağlıklı tutabilmesi için her bölündüğünde, telomerler sürekli kısalır. Kötü beslenme sigara alkol oksidatif stres telomerin kısalmasını sağlar. Rafine ve basit karbonhidratlar, fast food yiyecek, işlenmiş gıdalar, gazlı içecekler, yapay tatlandırıcılar, trans yağ ve doymuş yağ telomerlerin kısalmasını sağlarlar.

Taze meyve ve sebzeler, lif, omega 3 yağ asitleri, derin su balıkları ve yüksek kalitede bitkisel protein tüketilmelidir. Günlük kalori alımını azaltmak için ve bir egzersiz programı uygulamak tavsiye edilir.

Yorum Gönder