Börü Ne Demek? Börü isminin anlamı nedir caiz midir
Her isim anlamları yazılarımızda özellikle sosyal medyanın kaynaksız tamamen uydurma isim anlamlarına dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalıştık. Özellikle neredeyse tüm dizi- sinema filmlerinde isimler özenle seçildiğini ve hedeflerinin İslami değerler olduğunu söyledik. İşte bunlardan biri de Börü ismidir.
Börü isminin anlamı manası nedir, Börü budun efsanesi gerçek mi? Börü ismi caiz midir Kuranda geçiyor mu? fetvası nedir sahih kaynaklarıyla haberimizde.
Börü İsminin Anlamı Kökeni Nedir?
Börü kelimesi kökeni eski Türk toplumlarından gelir ve eski Türkçede "Börü" "Kurt" manasına gelir. Börü sözlük anlamı ise "Kurt, yiğit, bahadır" anlamlarına geliyor.
Börü İsmi caiz midir? Çocuğa Konur mu?
Börü ismi Kuranı Kerimde geçmez, Arapça bir karşılığı da yoktur. Börü kelimesinin Türkçe anlamı "Kurt" demektir. Kurt ise (canidae) köpekgiller familyasından gelen bir hayvan türü olduğundan çocuğa hayvan isimleri koymak kesinlikle caiz değildir, günahtır. İnsan yaratıkların en üstünüdür, bu nedenle insana köpek ismi konulamaz.
Şayet çocuğa börü ismi konulmuş ise, mutlaka anlamı güzel olan isimle değiştirilmelidir. Çocuğa anlamı kötü olan veya caiz olmayan isim konulursa, o çocuk mahşer gününde ismini koyan anne babadan mutlak davacı olacaktır.
Her anne baba çocuklara güzel isim koymalıdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
"Çocuğa güzel isim vermek, dinini öğretmek ve vakti gelince evlendirmek, evladın babası üzerindeki haklarındandır. [Ebu Nuaym]
"Kıyamette, babanızın ismi ile beraber (Mesela Ali oğlu Emin, veya Ali kızı Emine diye) çağrılacaksınız. O halde isminiz güzel olsun!" [Ebu Davud]
Börü Budun Efsanesi Gerçek mi?
Ciddi araştırmalar ciddi kaynaklardan yapılabilir, börü budun efsanesi tamamen internet ortamında uydurulmuş palavra bir öyküdür. Özellikle, Börü adlı sinema filmi ile gündeme gelmiştir. Hiç bir sahih kaynakta Börü Budur efsanesi geçmemektedir. Anlaşılacağı üzere börü ismi medya organları tarafından bilinçli bir şekilde seçilmektedir, amaç insanları medya yoluyla islami değerlerden uzaklaştırmaktır.
Yorum Gönder