Miladi Takvim Nedir? Miladi Takvim Başlangıcı Kısaca bilgi

İçindekiler
Miladi Takvim nedir? Miladi takvim başlangıcı ne zamandır? kısa özet bilgiler.
Daha önceki yazımızda Hicri Takvim Nedir? Neden Ne Zaman Kaldırıldı? hakkında bilgileri yazmıştık okumayı öneririz.

Miladi Takvim Nedir?

Roma İmparatoru Jul Sezar Mısır takvimini Roma devletine uyarlatınca "Jullien Takvimi" yapıldı. 1582 yılında Hrıstiyan Papa XIII. Gregory tarafından Hazreti İsa (a.s)'ın doğumunu başlangıç yaparak, Jullian Takvimini Miladi Takvime dönüştürdü. 365 gün 6 saat olan bu takvime "Miladi Takvim"denir.

Miladi Takvim Başlangıcı Kısa bilgi

Miladi Takvimin Başlangıcı Ne zamandır?

Miladi takvim Türkiye'de ilk kez, "İttihat ve Terakki Partisi" döneminde "Takvim-i Garbi" adıyla 1917 yılında yürürlüğe konan Hrıstiyan takvimi (Miladi Takvim) Cumhuriyetin kurulması ile gerçekleştirilen İnkılaplar dayatmasıyla hayatımızda yerini almıştır.

26 Aralık 1925 tarih ve 698 sayılı "Takvimde Tarih Mebdeinin Tebdili" hakkındaki kanunla, Hicri 1342 Ocak ayının ilk günü "1 Ocak 1926" olarak değiştirilmiştir. Yani Hicri takvim kaldırılarak, Miladi takvime geçilmiştir.

Miladi takvimin kabulüyle, Türk Müslümanların bin yıllık İslamiyet geçmişi silinmiştir. Hrıstiyan Yılbaşı kutlama kültürü halk arasında bu şekilde yaygınlaşmıştır. Hrıstiyanların Pazar kilise günleri, Pazar hafta tatili olarak değiştirilmiştir.

Müslümanların bayramı ve hafta tatili Cuma günü tatil olmaktan çıkartılmış, 1935 yılında Yahudilerin hafta tatili Cumartesi günleri ülkemizde yarım gün olarak tatil ilan edilmiştir. Son olarak 1974 yılında Yahudilerin tatil günü Cumartesi, Türkiye'de tam tatil günü olarak güncellenmiştir.

Kısacası, bin yıllık İslamiyet geçmişi bir Hrıstiyan papazının Miladi takvimi ile silinmiştir.

Yorum Gönder