Fabl Nedir? Fabl Örnekleri Hakkında Kısa Bilgi

İçindekiler
Bu yazımızda, Fabl nedir? Fabl ne demektir? Fabl örnekleri ve özellikleri hakkında kısa özet bilgiler. Ayrıca çok güzel iki az bilinen veya hiç bilinmeyen fabl örneklerini paylaşacağız.

Türk Dil Kurumu (TDK) Fabl Sözlük Nedir?

Fabl sözcüğünün kökeni Latince "Hikaye" manasına gelen "Fabıla" dır. TDK sözlük anlamı ise "Kahramanları çocukla seçilen, sonunda ders verme amacı güden, genellikle manzum hikaye, öykünce" anlamlarına gelmektedir.

Daha anlaşılır şekli Fabl; masal kitaplarında ve çizgi filmlerde hayvanların ve bitkilerin konuşmasıdır. Bir konuyu, kahramanları veya hikayeyi çocuklara anlatmak için, hayvanların ve bitkilerin insanlar gibi, konuşması, düşünmesi ve insanlar gibi davranışların anlatıldığı bir ders verme amacında hikaye türünün adıdır.

Fabl Örnekleri 1 Horoz ile Tilki:


horoz tilki fabl masal hikaye

Bir çiftlikte güzel bir horoz yaşıyordu. Horoz her sabah çiftliğin yakınındaki bir ağaca çıkar, güzel sesiyle… Ü!…ürü!… ü!… ürü!… ü!… diye öter. Çiftlikteki hayvanları uyandırırdı. Çiftliğin yakınında bir de tilki yaşıyordu.

Tilki horozun sesini duydukça, onu yemeyi içinden geçirir,nasıl yakalayacağını hesaplardı. Tilki her sabah horozun sesini duyar duymaz yatağından kalkar, horozun çıktığı ağacın altına gelir, horozu ağaçtan indirmek için çeşit çeşit dil dökerdi.

Bir gün kurnaz tilki horoza:
– Sesiniz ne kadar güzel horoz kardeş. Tüyleriniz renk renk pırıl pırıl. İbiğiniz kralların tacı gibi başınızı süslüyor. Sanırım bu dünyada sizin kadar güzel bir hayvan yoktur. Sizin gibi yakışıklı bir arkadaşım olmasını çok isterdim. Benimle arkadaş olmaz mısınız? Tilkinin bu davranışlarından çok rahatsız olan horoz ve ondan kurtulmak için bir kurnazlık düşünür.

Horoz Kurnaz tilkiye;
– Niçin olmayayım. Ben de sizin gibi kurnaz bir arkadaşım olsun isterim. Yalnız bir önerim olacak. Benim Karabaş adında çok samimi bir köpek arkadaşım var. Onu da aramıza alalım. Üç dost oluruz. O da çok azgın ve yırtıcı bir hayvandır. Bizi korur dilerseniz Karabaşı hemen çağıralım gelsin, der.

Aklına fazla güvenme, kimseyi küçük görme...

Kurnaz tilki:
– Hayır bu işi yarına bırakalım. Bugün benim çok işim var, deyip gider. Gidiş o gidiş. Bir daha artık hiç gelmez. Bundan sonra da horoz rahat rahat ağaçta ötmesine devam eder.


Güvercin ile Karınca fabl örneği 2:


Sıcak bir yaz günüydü. Bir karınca susadığında su içmek için gölete gitti. Karınca, su içerken dengesini kaybetti ve gölete düştü boğulmaya başladı.

Yakındaki ağacın dalından Güvercin olanları izliyordu. Boğulan karıncayı gördüğünde, ağaçtan bir yaprak topladı ve karıncanın havuzuna düşürdü. Karınca güvercinin suya düşürdüğü yaprağın üzerine çıkmayı başardı ve boğulmaktan kurtardı. Yaprak üzerinde kıyıya ulaşmayı başardı. Karınca gülümseyerek şefkatiyle güvercine teşekkür etti.

güvercin karınca masalı

Zaman geçti. Birkaç ay sonra ormanda av için bir avcı geldi. Güvercinin ağacın üzerinde oturduğunu gördü. Silahla güvercini hedef aldı. Karınca avcıyı gördü, avcının güvercine ateş etmek üzere olduğunu ve güvercinin bunun farkında olmadığını gördü. Küçük karınca avcının bacağına tırmandı ve onu şiddetle ısırdı.

Şiddetli Karınca ısırığı hisseden avcı acı içinde çığlık attı. Çığlık sesini duyan güversin tehlikeyi fark etti ve uçarak kaçtı. Daha sonra, karıncaya yardım ve iyilik ettiği için teşekkür etti.

Her iyilik, mutlaka bize geri dönecektir.

Daha fazla Fabl örneği çeşidi isteği için yorum kutusuna yazabilirsiniz.

Yorum Gönder