Zeyd Ne Demek? Zeyd İsminin Anlamı Nedir Caiz midir
Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in mübarek sahabelerinden ve Kuran-ı Kerimde adı açıkça geçen Zeyd kimdir? Zeyd ne demek, Zeyd isminin anlamı manası nedir, Zeyd Kuranı kerimde geçiyor mu çocuğa konur mu caiz midir kısaca merak edilenler haberimizde.
Zeyd isminin anlamı nedir?
Zeyd ismi; Arapça Zâde fiilinin mastarından yapılmıştır. Arapça da kelime olarak; Artan, Çoğalan, İlave, Fazla gibi anlamlara gelmektedir. Çocuklara isim verilirken mübarek isimler seçilmesi çok önemlidir zira isminin anlamı olmayanlar kıyamet gününde "isimsiz" olarak çağrılacaklardır, bu da anne babanın üzerinde bir yüktür.
Ayrıca bakınız: İrem isminin anlamı nedir?
Kısaca Zeyd Bin Hârise Kimdir?
Eshâb-ı kiramın büyüklerinden ve Peygamber efendimizin azadlı kölesi. Tahminen milâdî 575 yılında doğmuş olup, annesi Su'da binti Salebe’dir. Künyesi oğluna nisbetle 'Ebû Üsâme'dir. Yemenli'dir. Yemen'in o zamanki en muhterem kabilesi olan Kudâa kabilesine mensûbtur. Annesi ise Tay kabilesinin bir kolu olan Maanoğullarındandır.
Zeyd bin Harise ( radıyallahü anh ) çocuk yaşlarında iken annesi Su’da ile birlikte akrabalarını ziyârete gitmişti. Bu sırada başka bir kabilenin baskınına uğradılar. Zeyd’i esîr aldılar. Mekke’ye Sûk-ı Ukâz denilen panayıra getirip satılığa çıkardılar.
Hazreti Hatice’nin yeğeni Hâkim bin Hizam, Zeyd’i 400 dirheme satın aldı. Hâkim bin Hizam da, Zeyd bin Hârise’yi halası Hazreti Hatice’ye hediye etti. O da Peygamber efendimize hediyye etti. Peygamber efendimiz ( aleyhisselâm ), Hazreti Hatice ile evli bulunuyorlardı.
Peygamber efendimiz onu derhal âzâd ederek yanında alıkoydu. Zira âzâd olan Zeyd bin Hârise’nin gidecek yeri olmadığı gibi, Resûlullah’dan daha iyi ona bakacak kimsesi de yoktu. O da seve seve Resûlullah’ın yanında kalarak Mûte harbinde şehîd düşene kadar ona hizmet etti.
Kur'an-ı kerimde açıkça zikredilen sahabe:
Kur’ân-ı kerîmde Eshâb-ı kiram içinde Zeyd’den ( radıyallahü anh ) başka hiçbir kimsenin ismi açıkça zikredilmedi. Sadece Zeyd’in ismi geçmektedir. Bu, O’nun için büyük şeref olmuştur.
Kaynaklar: 1) Tabakât-ı İbni Sa’d, cild-3, sh. 40. 2) El-İsâbe, cild-1, sh. 563. 3) El-A’lâm, cild-4, sh. 57. 4) Mevâhib-i Ledünniyye, cild-1, sh. 134. 5) Tam İlmihâl Se’âdet-i Ebediyye, sh. 1087. 6) Eshâb-ı Kirâm, sh. 403
Zeyd ismi kuranda geçiyor mu? caiz midir?
Zeyd çok mübarek isimdir, çocuğa konmasında hiç bir sakınca yoktur, caiz olan isimler arasındadır. Ayrıca Kuran'ı Kerimde sahabe olarak bir tek Hz. Zeyd Bin Hârise (radıyallahu anh) adı geçmektedir. Bu nedenle bu isimi taşıyan kendine çok dikkat etmeli ve isminin hakkını verme mücadelesi vermelidir.
Yorum Gönder for "Zeyd Ne Demek? Zeyd İsminin Anlamı Nedir Caiz midir"