Şellak (shellac) E904 Nedir? Şellak Helal midir caiz midir
İçindekiler
ŞELLAK (shellac) E904 NEDİR?
Şellak İngilizce anlamı Shellac olan Hindistan ve Güney Asya da yetişen Palas ağaçlarında beslenen bir böcektir. Kanatlı ve küçük hayvanlardır. Şallak, Coccus lacca isimli böceğin dişisinin (Gomalak Böceği) lak salgı maddesidir.
Bu böcek gözenekleri arasından, lak adı verilen koruyucu bir örtünün içinde sertleşmiş zamklı bir madde çıkartır. Lak kırılgan veya taneli olabilir sarı, kahverengi tonlarında ince pulcuklar şeklindedir.
Yapıştıkları ağaçların kabuklarını delerek, soymuk borular içinden geçen öz suyunu emerler. Binlercesi üst süte yapışması ile kendilerini düşmanlardan korunmak için bu maddeyi salgılarlar. Ağaçların kabukları zaman zaman kazınarak bu madde alınır. Bu lak maddesi biriktirilir, ezilir ve yıkanır kurutulur.
Coccus lacca; Şellak, Amonyak, Sodyum borat, Sodyum karbonat ve Sodyum hidroksit gibi alkalikler den ve çeşitli organik solventler de eriyebilir. Alkolde eritildiği zaman, tipik olarak etanol ve metanolle sağlam ve sert bir tabaka oluşturur. bu mobilyacılıkta kullanılan laklamayı sağlar. Boyacılıkta, cilalamada, mürekkep yapımında, mühür mumu yapımında ve ses kaydediciler de kullanılır.
Bazı şellak çeşitli gıdalarda kaplama ve parlatma işlemlerinde kullanılır. Şallak ilaç ve gıda sektöründe, tablet, draje, şekerleme, bonbon, çikolata vs, de parlatıcı ajan olarak kullanılır. Ayrıca yıkama esnasında kaybolan elmadaki doğal mum yerine de kullanılır. Bu işlemlerde kullanılan şellak'ın içerisinde ezilmiş böceğin parçaları bulunur.
ŞELLAK HELAL MİDİR?
Coccus lacca diye bilinen bir böceğin reçine maddesidir. E904 kodlu katkı maddesi olarak bilinmektedir. Etiketlerde şeker parlatıcısı, parlatma ajanı şeklinde ifade edilmektedir.
Şellak aynı zamanda tablet ve kapsüllerde kaplayıcı olarak kullanılmaktadır.Bu tür böcek kaynaklı katkı maddeleri, helal değil haram dır. Haram olan bir şeyi tüketmek asla caiz değildir.