Sırasıyla Cuma Namazı nasıl kılınır? Kaç Rekattır?
İçindekiler
Cuma Namazı kaç rekattır?
Cuma Namazı 16 rekattır, vakti ise tam öğle namazının vaktidir. Önce, cumanın dört rekat ilk sünneti, aynen öğle namazının sünneti gibi kılınır. Sonra cami içinde bir ezan daha okunur. İmam mimbere çıkar ve cemâate karşı bir hutbe okur.Bu hutbeden sonra kamet edilir cumanın iki rekat farzı cemâatle ve açıktan okuyuşla kılınır. Ardından yine öğlenin ilk dört rekat sünneti gibi kılınır. Bundan sonra da "Zuhr-u âhir" isimli dört rekat namaz kılınır. Son olarakta vaktin iki rekat son sünneti kılınır.
Ayrıca hiç namaz kılmayı bilmeyenler için "Namaz nasıl kılınır resimli anlatım" başlıklı yazıdan öğrenebilirler.
Sırasıyla Cuma Namazı Nasıl Kılınır? Hangi Sureler Okunur?
Cuma Namazı kılmak için Namaz abdesti alınır, Cuma Namazı Gusül abdesti ile de kılınır ve sevabı da çoktur. Namazda, takke, sarık takmak ile ilgili peygamber efendimiz (s.a.v) bir hadisinde şöyle buyruluyor."Sarıkla kılınan iki rekât namaz, sarıksız olarak kılınan yetmiş rekâttan daha hayırlıdır."(Taç, 1/169)
İmama uymuş bir kimsenin, namazın bir rüknünü imamdan önce yapması namazını bozar.
"Sizden biriniz, imamdan önce başını (rükû veya secdeden) kaldırdığı zaman, başını Allah Teâlâ'nın merkep başına veya suretini merkep suretine çevirmesinden korkmuyor mu?"
Buhârî, Ezân 53; Müslim, Salât 114-116. Ayrıca bk. Tirmizî, Cum'a 56; Ebû Dâvûd, Salât 75; Nesâî, İmâmet 38; İbni Mâce, İkâme 41.
* Ardından Cumanın dört rekat ilk sünneti, aynen öğle namazının sünneti gibi kılınır ve bireysel olarak kılınır. Dikkat edilmesi gereken yer, Hatip mimbere çıktı ise hatip dinlenecek.
* Sonra Müezzin tarafından cami iç ezan okunur akabinde imam hutbeye çıkar. Hutbe Cumanın farzlarındandır. Hutbe okunurken Tahiyyatü'de oturuyormuş gibi oturulur konuşulmaz..
"İmam hutbeyi okurken yanındaki arkadaşına 'sus' diyen bir kimse 'lâğv' yapmış, boş konuşmuş olur. İmam hutbe okurken 'lâğv' yapanın cuması yok demektir."
* Hutbe okunduktan sonra Müezzin tarafından kamet getirilir ardından İmamın arkasında cemaat saf tutar ve niyet edilir. "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının iki rekat farzını kılmaya uydum İmama Allah'u Ekber" diyerek niyet edilir.
* Niyet ettikten sonra ilk rekatta "Sübhaneke duası" okunur ardından Euzü Besmele çekilir, imamın sesli okuyuşu dinlenir. İkinci rekatta sadece Euzü Besmele çekilir, imamın sesli okuyuşu dinlenir.
* Sonra yine öğlenin ilk dört rekat sünneti gibi dört rekat namaz bireysel kılınır.
* Bundan sonra da "Zuhr-u âhir" isimli dört rekatlık çok önemli namaz kılınır. "Zuhr-u âhir" Namazına şöyle niyet edilir. "Vaktine yetişip henüz üzerimden düşmeyen son öğle namazına" diye niyet edilir.
* Bazı Alimler "Niyet ettim dört rekat Zuhr-u âhir namazı kılmaya" diye niyet etmenin daha uygun olacağı görüşündeler. Zuhr-u âhir namazı tıpkı öğle namazı farzı gibi kılınır.
* Son olarak iki rekat son sünnet kılınır, bu namaza'da şöyle niyet edilir "Niyet ettim öğle namazının son iki rekat sünnetini kılmaya" diye niyet edilir.
* Namazlar bittikten sonra müezzin yönlendirmesi ile Ayet-el kürsi okunur akabinde tesbihler okunarak dua yapılır, Fatiha suresi okunarak Cuma Namazı tamamlanır.
Yorum Gönder