Kaza namazı ne zaman nasıl kılınır? Sünnetlerin kazası kılınır mı?

İçindekiler
Kaza namazları ne zaman nasıl kılınır? Sünnetlerin de kazası kılınır mı?  Kerahat vakti nedir kaç tanedir? Kaza namazı ile ilgili hadisler nelerdir? İşte Kaza Namazları ile ilgili merak edilenlerin.

Kaza Namazı Nedir?

Vakti geçtikten sonra kılınan namaza "Kaza Namazı" denir. Vaktinde kılınan farz namazlarına "Eda" bozulan namaza ise "iade" denir. Örneğin sabah ezanı okundu fakat türlü nedenlerle kılınmamış ve öğlen ezanı okundu. Namazının vakti geçmiş olduğundan bu namaz kazaya kalmıştır ve buna da kaza namazı denir.

kaza namazlari nasil kılınır?

Kaza Namazları Nasıl Kılınır?


Kaza namazları normal vakitlerde kıldığımız farz namazları gibi kılınır. Sünnete uygun kaza namazı kılınacaksa, örneğin sabah namazının kazası şöyle kılınır. Önce ezan verilir sonra kamet getirilerek kaza namazına niyet edilir.

Kaza namazı niyeti şöyledir ''Ya Rabbi Niyet Ettim Senin Rızan İçin Kılamadığım Sabah Namazının ilkinin Farzını Kılmaya Allahu Ekber'' diyerek kaza namazı kılınır.

Bir kimse boş bir yerde bulunup da namaz vakti girse, abdest alsın. Eğer yalnız ikamet alırsa, kendisiyle birlikte iki melek namaz kılar. Eğer hem ezan okur, hem ikamet alırsa, kendisiyle beraber cünudu ilahiyyeden iki ucu görünmez bir cemaat namaz kılar."(Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: IV/381-382)

Sünnete uygun 1 günlük kaza namazı farklı yerlerde değilde tek yerde kılınacaksa bir kere ezan okunur her kaza namazı öncesi kamet getirilir. Farklı yerlerde kaza namazı kılınacaksa sünneti ihya etmek için, her kaza namazlarında ezan ve kamet getirilir.
Kazana namazlarında ezan ve kamet getirmek çok kuvvetli sünnettir, ezan ve kamet getirmeden kazana namazları geçerlidir ancak sünnet terk edilmiş olur.

Kaza Namazları Ne Zaman Kılınır?


Kaza Namazları Kerahat vakitleri harici her zaman kılınır. Sabah, Öğlen, İkindi, Akşam, Yatsı namazlarının peşinden kılınır. Kerahat vakti, içinde namaz kılınması mekruh olan vakitlerdir.

Kerahat vakti üç tanedir, Sabah kerahati, Öğlen Kerahati, Akşam Kerahati. Sabah Kerahatinde güneş doğarken, güneşin doğmaya başlamasından itibaren yaklaş 45 dakika geçinceye kadar olan zamandır. Öğlen Kerahati,

Öğlen Ezanına 45 dakika kaldığında, Güneş tam tepe noktasında iken. Akşam kerahati, Güneş batarken akşam ezanından önce başlar güneş batana kadar devam eder. Güneş doğarken ve batarken namaz kılınmaz.

Sünnetler de Kaza Edilir mi? Sünnet Namazların Kazası Olur mu?


Meselâ, cemaate yetişmek için öğle namazının ilk sünneti kılınamadığı takdirde, farzı kılıp iki rekât sünnetten sonra ayrıca kılınır.

Cuma namazının ilk sünneti hutbeden önce kılınamadığı zaman, yine cumanın iki rekât farzından sonra kaza edilerek kılınır, îki rekât kılınarak yarıda bırakılan öğlenin ve cumanın ilk sünnetleri, aynen bu şekilde dört rekât olarak kaza edilir.

Bu sünnetlerin dışındaki diğer vakit namazlarının sünnetleri kılınmadıkları zamanlar kaza edilmezler. Örneğin, ikindi ve yatsı namazının sünnetleri farzdan önce kılınmadıkları zaman daha sonra kılınmazlar. Yani normal vakitlerde kılınan sünnet namazların kazası olmaz.

Kaza Namazı ile ilgili Hadis-i Şerifler:


"Kim bir (farz) namazı unutursa, onu hatırladığı zaman kılsın. Bundan başka onun için bîr keffaret yoktur."(183)

Ebu Katade'den yapılan rivayette buyurmuştur ki:

"Peygamber Efendimiz'den (s.a.v)) uyuyup namaza kalkamadıklarını anlattılar. Bunun üzerine Peygamber (a.s.) şöyle buyurdu:

"Şüphesiz ki, uykuda tefrit (kasıtlı bir ihmal, tembellik ve gevşeklik) yoktur, tefrit ancak uyanıldık halindedir. O halde sizden biri bir namazı unutur veya uyur da kaçırırsa, hatırladığı zaman onu kılsın."(186)

Peygamber efendimiz (s.a.v) Kaza Namazı Kıldımı?

Peygamber efendimiz (s.a.v) hendek savaşında Bilal-i Habeşiye ezan okumasını söylemiştir. Bilal-i Habeş Ezan okudu, kamet getirdi öğlen namazını kıldılar, İkindi namazı içinse Kamet getirerek ikindi namazını kıldılar. Sonra Kamet getirerek Akşam namazını kıldılar ve Kamet getirerek Yatsı namazını kıldılar.

Yorum Gönder